Kedvcsináló az ultimate frizbihez

Gregor Péter a LOL Ultimate Team frizbicsapat tagja, egyben a MOVE Week két ultimate frizbi eseményének szervezője. Ő vezet be minket sportága világába ebben az interjúban.

MW: Mi is tulajdonképpen az ultimate frizbi? Mennyiben hasonlít ahhoz a játékhoz, amit nyáron a strandon játszunk?

GP: Ez egy, az USA-ból származó, eredetileg koedukált formában űzött csapatsport, ami ötvözi az amerikai futball és a kosárlabda játékelemeit. A játék célja a nagyobb pontszám elérése, amit a pálya két végében található gólzónába dobott frizbi elkapásával tudunk megszerezni. Amit a strandon látunk, hogy dobálják egymásnak a frizbit az emberek, igazából csak a frizbi dobálásában hasonlít erre a csapatsportra.

MW: Az esemény mellé feltöltött videóban számos "hason csúszás" látható. Mennyi időt kell gyakorlással tölteni ahhoz, hogy az ilyen megoldások menjenek? Ti például tudtok ilyeneket a LOL Team-ben? 

GP: Igen, ezek a „hason csúszások” igazából vetődések (angolul: lay out), ami az egyik leglátványosabb eleme a sportnak. Bátor és atletikus emberek akár egy évnyi edzés után tudnak vetődni, de nem ilyen szinten. Mondjuk vannak kivételek: van nálunk egy olyan kezdő-haladó játékos, aki a nagy vetődések miatt kezdett el frizbizni, ő már első edzéseken is vetődött. A mi csapatunkban viszonylag ritkák az ekkora vetődések, de azért előfordulnak. A videó a világ jelenlegi legjobb játékosainak a megmozdulásait tartalmazza, mi nem vagyunk ilyen szinten. Heti két-három edzéssel 2-4 év alatt egy jó képességű ember már szép eredményeket tud elérni. Amikhez sok gyakorlás kell, azok a pontos és nagy dobások, valamint a játék taktikai elemeinek az elsajátítása.

MW: Honnan jött az ötlet, hogy a LOL csapata csatlakozik MOVE Week-hez?

GP: A MOVE Week jó lehetőség nekünk szeretett sportágunk népszerűsítésére. Ugyanis a közeli-távoli jövőben szeretnénk, hogy tömegeket mozgasson és szórakoztasson az ultimate frizbi. Amihez  minden adottsága megvan: fiúk és lányok akár együtt is játszhatnak, kis eszközigényű, hiszen hobbiszinten pl. a Margitszigeten a pályát ki lehet rakni cipőkből, táskákból is, kell egy frizbi, és akár mezitláb is lehet játszani. Aki pedig kompetitíven akar játszani, és nemzetközi versenyeken is szeretne indulni, annak is megvan a lehetősége ehhez Budapesten és Debrecenben.

MW: Az esemény leírásában az szerepel, hogy futni járóknak, parkban frizbizőknak, ex-versenysportolóknak ajánjátok. Ez azt jelenti, hogy aki csak érdeklődésből belekóstolna a frizbizésbe, és nincs is jó kondiban, nehéz két óra elé néz, ha ellátogat az eseményetekre?

GP: A feladatok nem nehezek, a gyakorlatok intenzitása egyéntől függ. Aki egyáltalán nem sportolt, annak nem lesz egyszerű az edzés. Az edzésen megismerkedhetnek az érdeklődők a sport alapvető elemeivel, és az edzés végén mindig van fél óra játék, ami igazán jó szokott lenni.

MW: Te személy szerint tervezel-e részt venni más MOVE Week-eseményen?

GP: Sajnos a két edzéstartás és a munkám mellett még nem látom, mikor lesz erre időm, de a slack-lineosokhoz szeretnék kinézni.

 

Az ultimate frizbi eseményekről ezen, illetve ezen a linken lehet bővebben olvasni.