Gőzerővel készül a Magyar Diáksport Szövetség a MOVE Week-re

Az alábbiakban egy rövid interjú olvasható Dr. Füzi Ákossal, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) MOVE Week-ért felelős munkatársával.

MW: Tavaly nagy siker volt a Diáksport Napja. Idén az előzetes regisztráció alapján hány település, iskola, illetve hány diák csatlakozik? 

FÁ: Két héttel a jelentkezési határidő lejárta előtt már közel 200 iskola jelezte részvételi szándékát, így továbbra is bízunk benne, hogy több mint 100 000 diák fog két órát eltölteni mozgással.

MW: Lesznek-e különleges események egy-egy helyszínen? 

FÁ: Az idei évben együttműködő partnerünk a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), és lehetőség nyílik az Ability Sport Park kipróbálásra, valamint néhány iskolában bemutatkozik az MDSZ által kidolgozott TE IS, Testmozgás az Iskolában program, amely egy olyan komplex iskolai mozgáskoncepció, amelyben a fizikai aktivitás újszerű módon jelenik meg. A TE IS program célja, hogy az iskolákban egymást építő közösségek alakuljanak ki a közösen megvalósított testmozgásprogramok mentén, támogatva ezzel az iskola aktív szereplőinek társas kapcsolatait.

MW: Van-e valamiféle verseny a települések, iskolák között a Diáksport Napja kapcsán? 

FÁ: Szeretnénk, ha az iskolák minél több résztvevőt vonnának be, és minél változatosabb mozgásprogramokat szerveznének, ezért az MDSZ a legtöbb résztvevőt megmozgató, valamint a legszínesebb programot megvalósító iskolákat, szervezeteket sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazza.

MW: A M. Diáksport Napja a MOVE Transzfer kezdeményezés része. Ez pontosan mit jelent az idei Magyar Diáksport Napja szempontjából? 

FÁ: Az ISCA által koordinált kezdeményezés célja, hogy az eseményen minél több, ún. nehezen elérhető társadalmi csoportot sikerüljön bevonni a mozgásba, fizikai aktivitásba – ennek keretében a FODISZ-szal együttműködve igyekszünk minél több fogyatékkal élő tanulót, valamint hátrányos helyzetű régióban fekvő település iskoláját bevonni a programba.

MW: Te személyesen kívánsz-e részt venni más itthoni MW-eseményen?

FÁ: Nagyon tetszik az új magyar „találmány”, a teqball, amit még csak internetes videókon láttam, és nem volt alkalmam kipróbálni, remélem a MOVE Week-en el tudok látogatni egy teqball-eseményre.