Etka Jóga a MOVE Week-en is

„Mozdulj Te is úgy, ahogyan kezdted, meglepődsz, hogy mit bír el a tested.” – mondta Etka Anyó, a róla elnevezett erőgyűjtő módszer megalkotója. Az Etka Jóga kortalan mozgásforma, amely a MOVE Week során több alkalommal és helyszínen várja az érdeklődőket. Andrássy Évát, az Etka Jóga Nemzetközi Egyesület elnökét kérdeztük.

MW: Mit kell tudni az Etka jógáról? Miben különbözik ez a többi jógától?

AÉ: Aki megtanulja az Etka Jóga Erőgyűjtő Módszert, az lehetőséget nyújt saját magának, hogy rendeltetés szerint, természetesen használja a testét az élet minden pillanatában, ezáltal fokozni tudja fizikai és szellemi tevékenységét. Abban különbözik a többi jógától, hogy ha elsajátítottad, nem kell külön időráfordítás, elvonulás, hanem ott, ahol éppen vagy, ott alkalmazod, ezáltal mindig friss és erőteljes vagy.

MW: Kinek ideális ez a mozgásforma?

AÉ: Nincs korhoz, nemhez kötve, még széken ülve is gyakorolható.

MW: Ti személyesen hogyan kerültetek kapcsolatba az Etka jógával, és mi a legmeghatározóbb jógás élményetek? 

AÉ: Betegségeimet gyűjtöttem éveken keresztül 42 éves koromig, a gyógyszerek nem segítettek, rossz fizikai és lelki állapotom azt kívánta, hogy alternatív gyógyulást keressek. Szegeden élek, így egyszerű dolgom volt, felkerestem Etka Anyót, és első pillanatban éreztem, mellette a helyem, így is lett. Naponta jártam hozzá, segítettem számítógépen írni Nap és Föld között című az új könyvéhez a cikkeket, tanított és tanultam folyamatosan. Azt mondta nekem, ha megtanulom természetesen használni a testemet, úgy, mint a kisgyerek, akkor kinövöm a betegségeimet, és úgy is lett. Ez nem egyik napról a másikra történt, 2-3 év (?) kellett hozzá. Már rég volt. De a legfontosabb az, hogy megtapasztaltam azt, hogy az  egészségemért csak én tehetekm senki másm és nagyon jó fájdalommentesen élni. Később elkezdtem én is foglalkozásokat tartani, majd oktatni, átadni mindazt, amit kaptam Etka Anyótól életének utolsó 10 évében.
Nagyon sok jó élményem van, mert éveken keresztül Etka Anyóval jártam előadásokra, táborokba, rengeteg embert mozgatott meg. A legmeghatározóbb élményem az, amikor egy oktatótábor végén 64 oktató volt a csoportképen Etka Anyóval.

MW: Miért csatlakoztatok a MOVE Week-hez?

AÉ: Etka Anyó kívánsága mindig az volt, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy mindenki tud természetesen mozogni, hisz így született, csak felszínre kell hozni. A mozgás, a természetes minőségi mozgás, pont olyan fontos az életünkben, mint a tiszta víz, az egészséges élelem. Ezt tudnia kell minden embernek, gondolom, a MOVE Week célja is ez.

A MOVE Week keretében zajló szegedi Etka jóga órákról ezen  és ezen a linken olvashatnak.

Miskolcon is lesz Etka jóga, erről itt olvashatnak.